středa 22. září 2010

20.září 2010 - hřiště Kloboukova




Krajkoví na Kloboukové 

Obloha se naparádila sluncem a blankytem a my karnevalovými maskami. 
Hřiště na Kloboukové je schované ve vnitrobloku na Roztylech. Klidné, sluncem prozářené místo. A stejně tak poklidný byl i tento den.
Naší hlavní činností byla výroba masek. V prvním stanu oživly postav z benátského karnevalu. Masky nosaté, peříčkové, krajkové, malované, vystřihované, lepené, glitrové. Každý dětský výtvor byl pro nás překvapením, protože děti vždy vytvořily originál. Sluníčko se činilo, seč mu síly stačily, takže jsme se většinu dne obešly bez zateplení v podobě červených vestiček. Dokonce jsme mohly obdivovat mladou maminku, pěkně z rána pouze v tričku s krátkým rukávem. A také s námi hřejivé paprsky spolupracovaly při tvorbě. Na koberec před stan jsme kladli hotové masky a sluníčko pomáhalo lepidlu zasychat a glitrům tuhnout. Z tohoto stanu odešlo nespočet kočičích princezen a elegantních nosáčů.

V druhém stanu vládla radost a veselí. Mistr masek Gilberto dokázal vyčarovat 
z papíru a již známe moosgumy neuvěřitelné kreace. Jeho tvorba byla jednoduchá, ale o to víc radosti přinášela. Vznikaly masky na divadlo, zvířátka, oblíbení hrdinové, trojrozměrné tváře. Sledovala jsem jeho práci s fialovým listem formátu A4. Složil ho několikrát na polovic, pak vzal nůžky a zdánlivě chaoticky prostřihoval. Děti i rodiče pak mohli s úžasem pozorovat, jak své dílo roztáhl a z malé "á čtyřky" vykouzlil ozdobnou závěsnou pyramidu, dlouhou víc než půl metru. Před polednem kolem nás procházeli rodiče s ratolestmi a houfně po nás pokřikovali, že "po spaní" ještě určitě přijdou. Po obědě nás dokonce navštívila i babička z blízkého domova důchodců. Potěšila nás laskavými slovy, "že jsme to tady krásně prozářili"... I přes mé přemlouvání si babička nakonec masku sama nevyrobila, avšak spokojený úsměv na tváři nám napovídal, že je jí v obklopení masek a dětí dobře. :)

Benátský karneval skončil a my se už těšíme na příště!

Fotogalerie 20.září 2010 - hřiště Kloboukova