pondělí 18. října 2010

13.října Poslední den Putování po hřištích - Chodovská tvrz





Poslední den

Hustá mlha kol kolem, barevné listí a orosená tráva. Podzim obnažuje své vnady a dává nám v plén svá nejlepší kouzla právě v tento den, který je pro nás něčím vzácný. Přijíždíme na Chodovskou tvrz a naposledy pro tento rok zde stavíme náš tábor. Pár metrů od nás končí svět, utápí se v šedém závoji podzimu a my podle tohoto úkazuvěštíme modrou oblohu a slunný den, jen co mlha opadne. A opravdu. Slunce vysuší vlhkost a nejednou se ocitáme na pláni u tvrze, kde čerstvě vysazené stromy odkládají podzimní klenoty - listy a přicházejí první poslední návštěvníci. Dnes jsme připravili všechny variace, které jsme za naše putování prováděli a necháváme návštěvníkům úplnou volnost tvorby, nenabízíme pravidla, pouze pomocnou ruku a občas inspiraci vlastní tvorbou. Tento den je velkým dárkem i pro nás všechny. Každý z nás si vyrobí něco pro potěchu oka i duše. Vládne uvolněná a radostná atmosféra a vznikají asi nejzajímavější výtvory za celé putování. K dispozici jsou látky, peříčka, korálky, věšáky, kolíčky, rámečky, barvy, lepidla, barevné papíry a spousta dalších materiálů jako jsou třeba vlny, 
krajky, nítě, barevné provázky, pentličky a jiné. Radost z tvorby nás uplně pohltí. Flavia roztančila své ruce po perkusích vlastní výroby a děti se zaradovaly.
Světlana - laskavá princezna vyrábí s dětmi masky, sama ozdobená papírovým věnečkem pestrobarevných květim. Kolem prochází školka, děti mávají princezně, která se uklání a děti slibují, že se zastaví s rodiči po "O". Mezitím naše princezna změnila image a je z ní vlk, zubatý s velkým jazykem, jen schramstnout Karkulku. Nechci a nechci a nechci! Nechci, aby to skončilo, ač od začátku vím, že je to jen krátkodobý projekt. Snažím se na to nemyslet a užívám dne. Paní výtvarnice Bára, si vyrobila lapač snů pro radost a její kolegyně Ilona spoustu zábavných postaviček k zavěšení na šatní ramínko. Její veselý žabák nám připomíná Michaela Jacksona, ale proč nebrat život jako hru? 

Pan fotograf Jožo se činí co může, dnes se věnuje stejně tak dětem jako našemu týmu. Těším se na galerii. :)
Hlavní pachatelka celé akce, Janička, otevřela Rychlé špunty a za všeobecného jásotu zapíjíme zdar a úspěchy našich počinů, které jste s námi mohli prožívat od prvního září až do dnešního dne, tedy 13. října. Poděkování patří v neposlední řadě asistence Aničce, která se o nás krásně starala a dbala na hladký a bezkonfliktní průběh našeho putování. Odcházím z hřiště a rve mi to srdce a zároveň se cítím krásně.

Děkuji za setkání a těším se někdy příště naviděnou!