pátek 1. října 2010

29.září 2010 - Centrální park




Den hravosti 

Vrátili jsme se do Centrálního parku na travnaté vrcholky. Přivítal nás větrný den, takže teplometná sluníčka (plynová zařízení) jela na plný výkon. Kousek opodál se na pláni konal běh školek, kde malí závodníci měřili své síly v členitém terénu. Nad vším děním, bedlivě dohlíželi dva policisté - hlídka na kolech. Když viděli náš tábor, neodolali a šli se ptát, cože se dnes chystá. Dozvěděli se, že budeme s dětma vyrábět barevná ramínka na šaty. Zkrátka a dobře, to se vezme takové ramínko, dřevěné a uplně obyčejné a na něj se pomocí štětce nanáší barvy dle libosti a vytvoří se nejrůznější motivy, většinou podléhající vkusu tvůrce, eventuelně vkusu tvůrcovi maminky. :)

Věřte či nevěřte - to nechám na vás, páni policisté neodolali. Každý z nich vzal jedno ramínko a jal se ho krášlit. Pan Pavel, který jak se pochlubil má umělecké sklony - je malířem, vytvořil surrelaistické ramínko, za které by se ani Toyen nemusela stydět. Nemyslete si, že k našemu ležení nezamířil nikdo další. Ve stanu se to hemžilo maminkama, dětma, dvěma policisty a samozřejmě nesmím zapomenout na hudební posilu! Dorazila kytaristka Camila s perkusionistkou Flávií a pak to teprve všechno začalo. Začaly se hrát horké rytmy, začalo se zpívat a děti které netvořily nadšeně tančily, bubnovaly, chrastily a vůbec podporovaly naše milé a 
krásné hudebnice. Dech nám vzal asi tak tří-letý chlapeček, který při koncertování divoce jásal a vítězně mával pěstí: "Hurááá! Hurááá!" volal a všichni se přidávali s divokým rykem: "Huráááá!" ozývalo se plání a mne 
napadlo, jak by byl život pestřejší, kdyby se hudba vrátila do každodeního života a stala se jeho součástí. Možná si říkáte: "Jak hudba, vždyť všude je hudba, člověk nemá chvíli klidu! Neustále na nás útočí z rádii a přehrávačů." Ale to není ta hudba, kterou mám na mysli. Myslím hudbu, kterou si můžete vytvářet sami, můžete si ji užívat nejen jako posluchači a můžete do ní vložit svou vášeň. Camila s Flávií z nás dostaly to nejlepší a já po této zkušenosti trvám na tom, že opravdu co Čech, to muzikant. A provolávám "Hurá" hudbě z 
radosti.

Dnes k nám naposledy zavítala psí dáma Rozárka a nechala se drezůrovat dětmi a dokonce si mezi nimi vybrala na chvíli chůvičku, asi desetiletou slečnu, která se do Rozárky zamilovala. Bylo nám s vámi dobře a chtěli bychom vzkázat: Nebojte se nás, přijďte k nám a my vás za to nakazíme radostí. ;)

27.září 2010 - hřiště při ulici Láskova






Láska mezi kapkami deště 
Proplítala jsem se mezi paneláky a vítr mi vháněl déšť do očí. Boty celé promočené. Může mi někdo vysvětlit, proč když zrovna frčí úžasné barevné holínky si oblíbím plátěnou obuv? :)
Mezi vzrostlejšími borovicemi ve vnitrobloku stála stanová osadu. Moc jsem nevěřila, že v tomhle psím počasí někdo přijde. Ale to jsem se tedy přepočítala. Maminka s dětmi, které nás pravidelně navštěvují na kolech, dorazila v úžasných vzorovaných holinách a slušivém pršiplášti. Kubík, náš sportovní asistent si vzal na starost mužskou část rodiny a prohnal ji po hřišti. Největší atrakcí bylo samo sebou sjíždění mokré skluzavky, což v pogumovaných kalhotech není žádný prohřešek! Čas od času nás navštívili rodiče s dětmi a užili si naší zateplené dílničky.
Dnes se do šedivého dne rozcházely děti s barevnýma vlněnými panenkami, srašidýlky, skřítky, vílami, chobotničkama a lecčím, co je právě napadlo. Pracovali jsme s klubíčky barevné vlny, ze které jsme vyráběli právě tyto nejrůznější bytosti. Základem byla bambulka, které se z vatelínu vyrobila hlavička a zbytek už byl na fantazii 
tvůrců. Některé postavičky měly sukýnku, jiné kalhoty a některé copánky namísto končetin. Přesvědčili jsme se, že náše "putování po hřištích Prahy 11" přitahuje všechny generace. V pondělí dorazila i maminka s poněkud odrostlejší dceruškou a bylo vidět, že si výtvarnou dílnu užívají obě stejnou měrou. Pan fotograf i dnes využil svůj tvůrčí talent, tentokrát v zastřešeném prostoru s ohledem na svůj aparát. :)
Takže neváhejte s prohlídkou galerie, hřiště na ulici Láskova hýřilo barvami i za deštivého dne a koneckonců, i déšť k podzimu patří.
Na shledanou opět ve středu! :)
FOTOGALERIE 27.září 2010 - Láskova